Om sosialt arbeid/social work

"Sosialt arbeid ses ofte på som et nødvendig onde som en helst ville vært foruten. Sosialt arbeid blir lett til en påminnelse om samfunnets tilkortkommenhet." (Levin 2004)

29. mars 2012

Dere er ferska i å gjøre en god jobb!

FO-kommentar fra Fontene 03/12
Anna-Sabina Soggiu,
AU-medlem


"De blir overraska, stolte og til dels sjenerte disse Nav-ansatte, når vi tar dem i å få til noe bra."

Dere er ferska i å gjøre en god jobb!

Før jul var Mimmi Kvisvik og jeg avbilda reiseklare i Fontene, på jakt etter det kreative og positive sosialfaglige arbeidet i Nav. Vi ba leserne om innspill og var klare for Norgesturné i 2012. Avsparket for turneen er tatt!

Vi har fått inn en rekke forslag til Nav-kontorer rundt om i landet der noen mener at det gjøres godt arbeid. Ansatte, høgskolelektorer, samarbeidende instanser, politikere og tidligere ansatte har meldt ifra om kolleger og kontorer vi kan ferske i å gjøre en god jobb. Vi har kontakta alle og turnéruta er i ferd med å legges fra Finnmark til Oslo.

Brevduer er sendt utover landet med budskap om at vi har hørt at noen gjør en veldig god jobb i Nav. Et av målene med prosjektet er å synliggjøre noe av det gode arbeidet som gjøres, fordi vi tror det har virka demotiverende og uttrøttende på ansatte FOere å jobbe i en reform med en storm av kritikk. Samtidig vet vi at Nav ser forskjellig ut rundt om i landet og at det finnes fornøyde brukere og ansatte. Men effekten av å sende brevduer med budskap om at vi har ferska noen i å gjøre en god jobb hadde vi ikke regna inn i prosjektet. Responsen vi har fått har vært entydig og rørende. De blir overraska, stolte og til dels sjenerte disse Nav-ansatte, når vi tar dem i å få til noe bra. Det oppleves dessverre ikke som om de har hørt det fra hverken FO eller andre for ofte. Døra er åpen, og vi inviteres inn for å se på og lære om ulikt godt arbeid som gjøres.

Det første besøket er gjennomført og jeg vil dele noe en ansatt sa der: «Det handler om å overbevise brukerne om at vi er her for å hjelpe dem». Hun fortalte om å jobbe et sted som har forferdelig dårlig rykte. Mange av de første møtene med brukerne handler derfor om å overbevise de som stikker hodet inn døra om at du vil dem vel og har noe å bidra med.
Og sånn starter mye godt sosialt arbeid. Med å bygge gode relasjoner og allianser med mennesker, som kan bidra til at man får til å starte på gode endringsprosesser sammen. Og kanskje har turneen Mimmi og jeg har lagt ut på ikke så ulikt mål. Det handler om å overbevise både brukere og ansatte om at det går an å få til godt arbeid i Nav og eventuelt inspirere til endringsarbeid der det har gått litt trått.

Ingen kommentarer: